Muziek

zaterdag

4

november

Ksenia

Arum dem Fayer

Arum dem Fayer is een muziektheatervoorstelling van Ksenia Marasanova over de warmte van het Joodse lied. Het volk vluchtte in ruim 4000 jaar naar alle hoeken van de wereld en paste zich overal noodgedwongen aan. Maar ze maakten overal muziek en daarin schuilde de ziel. Marasanova zingt liederen in vele talen, zoals Jiddisch, Ladino, Hebreeuws, maar ook Nederlands en Oekraïens. Ze vertelt over het ontstaan ervan en acteert de betekenis.

Op haar 17e ontvluchtte Marasanova haar geboorteplaats Kharkiv in het oosten van de Oekraïne, toen nog onderdeel van de USSR. Via Israël vond ze na omzwervingen haar thuis in Nederland, waar ze zich als actrice ontwikkelde. Arum dem Fayer is haar vijfde avondvullende theatershow en de eerste waarin ze stilstaat bij haar eigen achtergrond.

Arum dem Fayer bevat liederen die in haar familie achter de voordeur gezongen werden. Bijvoorbeeld door haar opa als die de kleine Ksenia in slaap wiegde. Het zijn liederen over verlangens en gevoelens, over de samenleving en dromen. Het zijn liederen over thuis, want daar brandt het vuur.